Hírek

Sohanapján
Megjelent a 24. Jack Reacher regény Sohanamján címmel.
A tartalomból:
Jack Reacher napjaink James Bondja, egy olyan hős, akiből sohasem elég – Ken Follett Jack Reacher egy távolsági buszon utazva egy el-elbóbiskoló idős úrra lesz figyelmes. Egészen pontosan a zsebéből kikandikáló vastag borítékra. Amilyenben a bankfiókból kivett pénzt tartják. Sajnos azonban nemcsak az ő figyelmét kelti fel a valószínűleg több tízezer dollárt tartalmazó boríték, hanem egy gyanús fiatalemberét is. Amikor mindketten leszállnak a buszról, Reacher követi őket az isten háta mögötti kisváros utcáin, és az idős úr segítségére siet. De miért tart magánál valaki ennyi készpénzt? Reacher hamar rájön, hogy az öregúr és a felesége hatalmas összeggel tartozik. Nagyon rossz embereknek. Akik nem értenek a szép szóból. Reacher úgy dönt, segít az idős házaspárnak, így nemsokára az ukrán és az albán maffia közötti véres háború kellős közepébe csöppen. Őt azonban nem olyan fából faragták, hogy megijedjen az uzsorásoktól, a verőlegényektől, a bérgyilkosoktól, így elhatározza, hogy megleckézteti a hatalmasokat, és elszámol a kapzsikkal. Az esélyei elég rosszak. De Reacher hisz abban, hogy az igazságnak előbb-utóbb győznie kell… és ő nem vár sohanapjáig.
bővebben ►
Elvarázsolt dollárok recenziója - Gabó olvas
Számomra az idei év egyik nagyon várt kötete már megérkezett! Amikor 2014 telén felfedeztem magamnak a sorozatot, sorra olvastam Jack történeteit. Az eddig megjelent 20 történetből kettő van, amit nem találtam sehol. Éppen az első regény volt az egyik, amit nem tudtam beszerezni. Sem a könyvesboltokban, antikváriumokban nem lehetett már elérni, de a könyvtárakban is "hiánycikk" lett az Elvarázsolt dollárok. Ez eredetileg 1999-ben jelent meg idehaza. A General Press Kiadó azóta rendszeresen hozza nekünk az újabb krimiket. Eleinte a "Világsiker" sorozatukban jelentek meg a regények, majd két éve már megújult külsővel és a szerző nevével fémjelzett sorozatban. Most vééégre! ismét megjelent csinos, szép borítóval. A sorozatot nyitó könyv 1997-ben rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Jó indítás volt.Tömör tőmondatai, pergő stílusa, a fordulatos történet új hang a krimik világában. Lee Child ma az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Jó volt olvasni Jack múltjáról, hogy ki ő és mit csinált, merre járt eddig a világban, miért és hogyan lett azzá, aki. Jack Reacher katonai nyomozóként kemény iskolát járt végig az amerikai hadseregben. Amikor 13 év szolgálat után leszerelik és elbocsájtják Amerika országútjait rója. Mindig éppen úton van valahová. Szinte mint egy különös, törvényen kívüli személyként éli mindennapjait. Nincs állandó háza, bejelentett címe. Ha elpiszkolódott a ruhája, újat vesz, a régit kidobja. Nincs saját kocsija, telefonja sem. Nagyon jó megfigyelő, mindig éber. Ami még szimpatikussá tette Jack karakterét, a kávéfüggősége.(...)

Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/02/elvarazsolt-dollarok.html
bővebben ►
Esti iskola recenziója - Gabó olvas
Lee Child legújabb, immár 21. Jack Reach története február végén került a haza könyvesboltokba. Az Esti iskola címet viselő regényben Reacher még katonai rendőrként jelenik meg, tagja a hadseregnek, 35 éves. Kicsit más oldaláról ismerjük meg a máskor magányos igazságosztót. Életének egy korábbi epizódja került ugyanis a regény lapjaira. 1996-ban járunk, Németországban játszódik az események sora. Lee Child remek karaktert alkotott Reacher személyében. Nem tudom megunni. Most sem csalódtam benne, bírom Reacher fanyar humorát, elveit, az egész személyiségét. Ebben a történetben a kedvenc katonai rendőrünk mellett több egyéb szereplő is visszatér, akik néhány előző regényben szerepeltek. Rögtön a legelején Garber tábornok, aki Reacher mentora, felettese. Miután Jack éppen megkapta a második Becsületrend kitüntetését, a tábornok magához kéreti és új feladattal bízza meg. Visszaülteti az iskolapadba, esti iskolába küldi. Amiről hamarosan kiderül, egy titkos, fedett küldetést rejt. A másik két tanuló a CIA és az FBI képviseletében van jelen. Ez ugyan alátámasztaná a tanfolyam értelmetlen elnevezését, ám hamarosan kiderül: valóban titkos akció részes lett a három kiválasztott ügynök.(...)

Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/03/esti-iskola.html
bővebben ►
A baj nem jár egyedül ajánlója a Holdponton
A régi egység tagjai újra összegyűlnek, de nem lehet ott mindenki, hiszen az ok a találkozóra éppen az egyikük halála, többüknek meg az eltűnése. Egyik társukat holtan találják a kaliforniai sivatagban, valószínűleg egy helikopterből zuhant ki és nagy a valószínűsége, hogy segítettek neki ebben… Nyomozni kezdenek az egyáltalán nem mindennapi ügyben, komoly ellenféllel kell szembe néznie a régi csapat még megmaradt tagjainak, hiszen az egységük a legjobb volt, és ahogy újra előkerülnek a régi automatizmusok, ugyan kopottan, de még mindig elképesztő hatékonysággal működnek a bejáratott mozdulatok.

http://holdpont.hu/2016/11/cs%C3%BCt%C3%B6rt%C3%B6k/content/lee-child-baj-nem-j%C3%A1r-egyed%C3%BCl
bővebben ►
Tom Cruise érzelgős papa lett
Hogy miért kellett folytatni a Jack Reachert, az teljesen világos. De hogy miért pont így kellett folytatni, az jóval nagyobb rejtély, mint amit a Jack Reacher: Nincs visszaútban kinyomoznak a szereplők. A nálunk 2013-ban bemutatott első film (Amerikán kívül) meglepően sikeres lett, pedig sok jót senki nem várt tőle. Főleg nem Lee Child regénysorozatának rajongói, akik teljesen kiborultak azon, hogy Tom Cruise játssza kedvencüket, aki a könyvekben egy kétméteres, százhúsz kilós drabális állat.

Végül a film a kritikusok körében és a pénztáraknál is jól teljesített. Hollywoodi mértékkel mérve kevés pénzből, 60 millió dollárból készült, de világszerte több mint 200 milliót kerestek vele. Cruise alakításával sem volt senkinek semmi baja, különösen, mert megvolt benne az az önirónia, ami az egész filmet szerethetővé tette. A Jack Reacher egy tök egyszerű akciókrimi volt jó poénokkal, meglepő karakterekkel, okos szereplőválasztással. Ezek egyike sem mondható el a folytatásáról.

Forrás:
http://index.hu/kultur/cinematrix/2016/10/21/jack_reacher_tom_cruise_film_kritika/
bővebben ►
Lee Child neve mellé nemes egyszerűséggel került a krimikirály jelző, ami nem véletlen. Vitathatatlan népszerű, olvassák, szeretik a könyveit. A tengerentúlon már a 21. történet is megjelent nyár végén. Az igazságnak győznie kell, még ha ehhez az út néha bizony kissé „rögös” is. Immár ez a második kötet, ami mozivászonra került a Csak egy lövés után. Az önálló történeteket a főhős neve fűzi össze.

Jack Reachert a magányos igazságosztót ezúttal érzékei csalják kelepcébe: egy elragadó, titokzatos női hang a telefonban és Reacher úgy dönt, hogy felkutatja, megismeri, milyen ember is Susan Turner őrnagy. Aki nem mellesleg Reacher utódja is a katonai rendészetnél Virginiában. Az útja során több kalandba is keveredik, amíg Susanhoz érkezik. A 61 óra című történet erről is szól, az útról, ami Susanhoz vezet.

A régi bázisára érve az őrnagynak csupán hűlt helyét találja, ugyanis letartóztatták, őt pedig egy váratlan húzással ismét besorozzák. Ezért nyomozásba kezd, hamarosan azonban őt is lecsukják. Nem kell nagy ész hozzá, itt valaki nagyon félre akarja őket tenni, a vádak erősen koholtak és nem helytállóak. Segítségére van leleménye és katonai rutinja, hogy kitörhessen, és Susannel az oldalán támadásba lendüljön az igazság kiderítéséért. Nem sejtve, mennyire magasra vezetnek a szálak. ketten vágnak neki tisztázni önmagukat, kideríteni az igazságot.

Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/10/nincs-visszaut.html
bővebben ►
Megjelent a Jack Reacher - Nincs visszaút című krimink filmes borítóval!
Jack Reacher, a magányos igazságosztó kíváncsiságát felkelti a különleges egység új parancsnokának, Susan Turnernek az elragadó hangja. Úgy dönt, személyesen is meg akarja ismerni a nőt, ezért a hófödte Dél-Dakotából egészen Északnyugat-Virginiáig megy. A bázisra érve azonban a parancsnoknak csupán hűlt helyét találja. Nyomozásba kezd, hogy megtalálja Turnert, ám közben kísértik a múlt árnyai, és az igazságszolgáltatás kelepcéjében vergődve találja magát. Csak leleményességének és katonai rutinjának köszönhetően tud szabadulni, hogy - immár a parancsnokkal az oldalán - tisztázhassa magát. Menekülni kényszerül, véres hajsza veszi kezdetét. Miközben igyekszik mindig egy lépéssel az üldözői előtt járni, kénytelen szembesülni azzal, hogy egy férfi és egy nő mennyire másként láthatja a világot.

Lee Child (Néma város, Bosszúvágy, A baj nem jár egyedül) mesterien szövi össze a mozaikszerűen kibontakozó történet és az igazságért folytatott küzdelem szálait. Az izgalmas regény lapjain hősének, Jack Reachernek ezúttal komoly önvizsgálatot kell tartania: mit tett a múltban, ki is ő valójában, és vajon milyen jövő vár rá.

http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/sci-fi-fantasy-krimi/jack-reacher-nincs-visszaut
bővebben ►
Jack Reacher visszatér
Lee Child (Néma város, Bosszúvágy, A baj nem jár egyedül) mesterien szövi össze a mozaikszerűen kibontakozó történet szálait. Az izgalmas regény lapjain hősének, Jack Reachernek ezúttal komoly önvizsgálatot kell tartania: mit tett a múltban, ki is ő valójában, és vajon milyen jövő vár rá? Akció, kaland és izgalmas leszámolás 368 oldalon!

Jack Reacher, a magányos igazságosztó kíváncsiságát felkelti a különleges egység új parancsnokának, Susan Turnernek elragadó hangja. Úgy dönt, személyesen is meg akarja ismerni a nőt, ezért a hófödte Dél-Dakotából egészen Északnyugat-Virginiáig megy. A bázisra érve azonban a parancsnoknak csupán a hűlt helyét találja. Nyomozásba kezd, hogy megtalálja Turnert, ám közben megkísértik a múlt árnyai, és az igazságszolgáltatás kelepcéjében vergődve találja magát. Csak leleményességének és katonai rutinjának köszönhetően tud szabadulni, hogy – immár a parancsnokkal az oldalán – tisztázhassa magát. Menekülni kényszerül, véres hajsza veszi kezdetét. Miközben igyekszik mindig egy lépéssel az üldözői előtt járni, kénytelen szembesülni azzal, hogy egy férfi és egy nő mennyire másként láthatja a világot.

Forrás: http://www.kulturcafe.hu/konyv/jack-reacher-visszater
bővebben ►
Magas rangú bűn
A regény főhőse régi, kedves ismerősünk (Bosszúvágy, Néma város), a 110-es katonai rendőr­nyomozó egység egykori, őrnagyi rangú parancsnoka: Jack Reacher. A kötet második kiadása jelent most meg, abból az alkalomból, hogy bemutatják a regényből készült filmet, Tom Cruise főszereplésével. Természetesen ő alakítja Jack Reachert. Mivel Lee Child jellemrajzolásáról és cselekményvezetéséről már néhány korábbi Reacher-regény alkalmából szinte mindent elmondtunk, most elegendő csupán a Nincs visszaút sztoriját – vagy legalábbis egy részét – feltálalni e cikk olvasójának. Csak emlékeztetőül: Reacher „magányos farkas”, aki busszal vagy autóstoppal járja ötletszerűen Amerikát, és mindig bajba kerül, hacsak nem ő maga keveri a bajt. Mióta leszerelték, ha pénzre van szüksége, minden munkát elvállal, a medenceásástól az almaszedésig, de volt kidobóember és rakodómunkás is. Hirtelen ötletnek engedve felhívja Dél-Dakotából régi állomáshelyét Washingtonban, ahol most – ugyancsak őrnagyi rangban – Susan Turner a parancsnok. A nő barátságos hangja annyira megtetszik Reachernek, hogy elhatározza, meglátogatja. Legnagyobb meglepetésére a parancsnoki irodában egy barátságtalan alezredes ül, aki közli vele, hogy Turnert leváltották, őt, Reachert pedig visszahelyezik szolgálati állományba, továbbá sebtében megvádolják két bűncselekménnyel is. Dossziéja szerint egy tizenhat évvel ezelőtti kihallgatás alkalmával félig agyonvert egy gyanúsítottat, valamint koreai szolgálata alatt viszonyt folytatott egy Candice Dayton nevű nővel, aki később apasági keresetet nyújtott be ellene.

Forrás: https://olvassbele.com/2017/01/04/magas-rangu-bun-lee-child-jack-reacher-nincs-visszaut/
bővebben ►
Mit adnak százmillió dollárért Hamburgban?
Lee Child (1954-) a kortárs krimi legsikeresebb írói közé tartozik, húsz évvel ezelőtt, 1997-ben jelent meg első regénye (Killing floor/Elvarázsolt dollárok), és azóta nagyjából évente jön egy új Jack Reacher-regény. Lee Child gondosan ügyel arra, hogy főhőse megunhatatlan legyen: szűkmarkúan, regényről-regényre adagolja az információt, s rajongó legyen a talpán, aki a húsznál több regény után össze tudna állítani egy Reacher-életrajzot.
Az Esti iskola talán az eddigieknél is titokzatosabb regény, hiszen az elején semmi más nem tudunk, mint azt, hogy terroristagyanús elemek – évekkel 9/11 előtt – százmillió dollárt fizetnének „valamiért” egy amerikainak. (A regény elejét elolvashatod ITT.) Az alibiből továbbképzésre rendelt ügynökök (CIA, FBI, Katonai Rendészet) viszonylag gyorsan rájönnek arra, hogy valami fontos megbízatásuk lesz. Aki olvasta a korábbi Reacher-sztorikat, az tudhatja, hogy a magányos főhős nem éppen a „csapatmunka bajnoka”. Nincs ez másként most sem, mert bár Reacher ebben a történetben még az amerikai hadsereg őrnagya, most is külön utakon jár, és társán Neagley őrmesteren kívül senkit nem avat be a terveiben. (...)

Forrás: http://librarius.hu/2017/03/04/lee-child-esti-iskola-gp/
bővebben ►
Könyvajánló - Kétélű fegyver
Azok kedvéért, akik még nem találkoztak Jack Reacher krimivel, érdemes elmondani, hogy a sorozat egyes részei önálló regények, azaz a főszereplő személye állandó, de a megoldandó ügyek nem függnek össze a többi kötettel. A Kétélű fegyver azok közé a regények közé tartozik, ahol lehet hinni a fülszövegnek, mert tényleg azt kapjuk, amit ígér. Szórakoztató, akció dús és realisztikus krimit. Nagyon tetszett, ahogy a bűnszervezetbe beépült Reacher lassan összerakja a mozaik darabkákat, ahogy egyre több kérdésre talál választ. A szereplők elhalálozási aránya William Shakespeare műveit juttatta eszembe, és az is erősítette a párhuzamot, hogy minden olyan fegyvert elsütöttek, amely megjelent a „színpadon".Ajánlom ezt a regényt minden krimi rajongónak. Azoknak is, akik még nem olvastak Lee Child regényt, mert a Kétélű fegyver tökéletes bevezető mű a Jack Reacher sorozathoz is.

Forrás: http://www.diakonkormanyzat.hu/Blog/Bejegyz%C3%A9s/356/Lee-Child--K%C3%A9t%C3%A9l%C5%B1-fegyver

bővebben ►
Megjelent A baj nem jár egyedül!
A baj nem jár egyedül új formátumban ismét kapható!

Jack Reacher egy reggel értetlenül áll a bankautomata előtt: az egyenlege ugyanis ezer dollárral többet mutat, mint amennyinek a számláján kellene lennie. Egészen pontosan ezerharminc dollárral. Reacher nem hisz a véletlenekben, így rögvest megsejti, hogy valaki a régi egységétől így próbál kapcsolatba lépni vele, és azt is, hogy komoly ügyről lehet szó, hiszen őt máskülönben igazán nehéz megtalálni.A múltban Reacher és egykori csapatának tagjai mindig fedezték egymást. Így amikor egyiküket holtan találják a kaliforniai sivatagban, hat társuknak pedig nyoma vész, a férfi biztos abban, hogy a régi bajtársai komoly bajba keveredtek. És ő ezt nem nézheti tétlenül... Nyomozni kezd hát, és ahogy egyre több mindenre derít fényt, annál riasztóbb kép rajzolódik ki. Hogyan csalhattak tőrbe többet is közülük, és vajon képes lesz-e a régi rutinra támaszkodva megfejteni a rejtélyt, hogy megmentse a még élőket, és méltó bosszút álljon?Lee Child (Néma város, Kétélű fegyver, Rögös út) népszerű hősének, a nagydarab, szűkszavú Reacher személye mindig garancia arra, hogy a történet izgalmas, az akciók pedig pörgősek lesznek.

Itt megrendelhető:
http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/sci-fi-fantasy-krimi/a-baj-nem-jar-egyedul-1

E-könyvben is kapható:
http://www.lira.hu/hu/ekonyv/szorakoztato-irodalom-1/krimi/a-baj-nem-jar-egyedul-ekonyv-epub-mobi
bővebben ►
Ne húzz ujjat a különleges nyomozókkal!
Lee Child egykori katonai rendőr hőse remek karakter, nem véletlen a sorozat töretlen népszerűsége világszerte. Jack ​Reacher huszadik története a Néma város tavasszal került a hazai könyvesboltokba.  A Nincs visszaút történet már a második megfilmesített Reacher-krimi hamarosan a mozikban lesz látható. Addig itt a sorozat 11. része felújított, csinos borítóval.

"A szerző profi munkát végzett az alapötletéből. Egy jól felépített thrillert írt, amiben arányosan keveredik a valóság, és a hétköznapok ábrázolása. Elmondhatjuk, hogy a könyv mindvégig szórakoztató és élvezetes marad, nincs hiba sem az olvasmányos stílusban, sem az izgalmak és feszült momentumok adagolásában. Ami a háttér információkat, és a díszletet illeti, minden a helyén volt. A végső csavar a végén nagyon meglepett, hogy ki is az áruló, rá nem gondoltam. A "miért" már kevésbé volt meglepő, inkább elgondolkodtató, hogy pénzért mire is képes az ember. Ezzel máris napjaink aktuális veszélye a terrorizmusnál járunk. Az igazság ezúttal is "rögös úton" jár, semmi és senki nem az, aminek látszik, vagy látszani akar."

Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/08/lee-child-baj-nem-jar-egyedul-ne-huzz.html


bővebben ►
Könyvajánló - Néma város
Jack Reacher huszadszor. Akár unalmas is lehetne – de nem az. Jack Reacher kell. Kell, ha akarsz egy igazán tökös, pörgős, okos krimit olvasni. Jack Reacher kell, ha valóban kellemes kikapcsolódásra vágysz. Jack Reacher kell, mert ha olvastál már egy-két sztorit Lee Childtól, akkor függővé válsz, és igényeled az újabb történetet. Egyik kedvenc szerzőm pedig úgy tűnik nem fogy ki az ötletekből, és időről időre megajándékozza az olvasóit egy-egy újabb regénnyel, aminek az öntörvényű, volt katonai rendőr a hőse.

A Lee Child által teremtett karakter minden regénnyel egyre elevenebb, egyre emberibb lesz, még ebben a ‘film noir’ hangulatú krimiben is. Ezúttal még a Changgal való érzelmi szál leírása is nagyobb teret kapott, persze nem kell attól tartani, hogy legközelebb már Danielle Steel babérjaira törne Child.

Forrás: http://elomagazin.com/2016/04/7329/
bővebben ►
A Néma város ajánlója
A General Press kiadó nagy odafigyeléssel gondozza Lee Child életművét. Évről-évre megjelenteti az új regényeket, illetve újra kiadja a boltok polcáról már elfogyott korábbi köteteket. Lee Child regényeiben az is nagyszerű, hogy bármelyik kötettel el lehet kezdeni az ismerkedést Jack Reacherrel, hiszen az epizódokat csak a főszereplő személye kapcsolja össze. Tavasszal egyszerre jelent meg a Kétélű fegyver új kiadása és a Néma város.A Néma város eredeti nyelvű kiadása 2015-ben jelent meg. A napjainkban játszódó regényben megtalálhatóak a modern eszközök, de a nyomozás gerincét a hagyományos módszerek adják. A logikát, a talpalást, az emberek kikérdezését nem helyettesítik hi-tech trükkök. Bár Reacher nem igazán tartja be a szabályokat, azokon felülemelkedő igazságosztóként küzd a bűnözök ellen, a regény mégis megmarad a hihetőség határain belül. Mindvégig érezhető, hogy igyekszik helyesen cselekedni, a szabályok átlépésének pedig érthető, logikus oka van. A katonai, hadászati ismeretek és múlt, bizony meghatározzák a főszereplő gondolkodásmódját és döntéseit. Nekem nagyon tetszett ez a regény is. El is döntöttem, hogy elolvasom az összes Jack Reacher történet. Ezt a részt, bizonyos részek és a felderítendő ügy természete miatt a nagykorú olvasóknak ajánlom.

Forrás: http://www.diakonkormanyzat.hu/Blog/Bejegyz%C3%A9s/367/LEE-CHILD--N%C3%A9ma-v%C3%A1ros
bővebben ►
Tom Cruise vadászni indul
A "Never Go Back" alcímmel érkező filmben azt láthatjuk, hogy Reacher visszatér Virginiába, hogy a korábbi katonai felettesével találkozzon, de nem találja sehol. Viszont ha már ott van, akkor meggyanúsítják egy 20 évvel korábban elkövetett gyilkossággal. Az előzetesben látható autós üldözések és robbanásokból arra lehet következtetni, hogy a főszereplő nem adja majd könnyen magát a hatóságoknak. Még azt is mondja, hogy vadászatra indul, úgyhogy nem lennénk azoknak a helyében, akik rá akarják kenni a gyilkosságot.

Forrás:
http://index.hu/kultur/cinematrix/2016/06/22/jack_reacher_elozetes/
bővebben ►
A 20. Jack Reacher-könyv ajánlója
Lee Child újabb Reacher könyve a szokottnál talán lassabban bontakozik ki, mint egy western történet, úgy indul. A hős leszáll a vonatról egy érdekes nevű, de unalmasnak tűnő városkában és találkozik egy nővel, aki nem őt várta.   A történet nagyon távolról indul, mivel egy olyan ügyet kell megoldania Reachernek, amiről azt sem tudja, miről szól, még az egyetlen információforrás is eltűnt, nyoma veszett, hiába várnak rá még napokig. Szokásához híven megérzi, érdemes itt maradnia egy picit és segíteni a nőnek, akiről hamarosan kiderül, volt FBI ügynök és jelenleg magánnyomozóként dolgozik. De nem csak a nő miatt marad és szakítja meg magányos vándorlását, hanem a kíváncsiság is hajtja: meg akarja tudni, miért követik és figyelik minden mozdulatát, mióta a városba érkezett.

Forrás: http://hirharsona.hu/2016/content/lee-child-n%C3%A9ma-v%C3%A1ros
bővebben ►
Az internet mélységében
A bűn már a Néma város első oldalán már megjelenik. Mert mi másnak lenne nevezhető, ha valakinek a holttestét egy buldózerrel kiásott gödörbe gurítják egy disznóól kellős közepén? De ezt egyelőre csak az olvasó tudja. Reacher hajnalban száll le egy vonatról, csak azért, mert végtelen sok ideje lévén, szeretné megtudni, miért nevezik a közeli városkát Mother’s Restnek, azaz Anya Pihenőjének. A vonatot várja egy csinos, negyvenes nő – Chang – is, akiről hamarosan megtudjuk, hogy korábban FBI ügynök volt, jelenleg magánnyomozó (és nagyon meg is tetszik Reacher barátunknak). A nő munkatársát, Keevert várta, de annak alapos indoka volt, hogy ne érkezzen meg. Ugyanis őt földelték el az első oldalon. Chang pedig éppen Keever hívására érkezett Mother’s Restbe, valami nagyon setét ügy kiderítése végett.

Forrás: https://olvassbele.com/2016/04/04/az-internet-melysegeben-lee-child-nema-varos/
bővebben ►
Obsitos farkas - Olvass bele magazin oldalán a Bosszúvágy
Lee Childnak magyar nyelven a tizenkilencedik (!) kötete jelent meg ugyanazzal a főhőssel. Viszont valamennyi története önmagában, a többitől függetlenül is élvezhető, feszült, fordulatos, mesteri krimi – hogy azt az olvasót is gyorsan megnyugtassam, aki most találkozik először a Reacher-történetekkel. Ilyen előzmények mellett méltányosnak és célszerűnek tartom, ha elsőként alaposan megismerjük a főszereplőt, Jack Reachert. Reacher 18 évet szolgált le a hadseregben, kiemelkedően sikeres, sokszorosan kitüntetett nyomozó tiszt volt, mígnem a hidegháború végét követő létszámcsökkentés őrnagyi rangban őt is elérte. Hősünk jóképű, 195 centi magas, 110 kilós fickó. A nők kedvelik, amit ritkán mulaszt el kihasználni. Nyugat-Berlinben született, mert tengerészgyalogos apját éppen oda vezényelték. Édesanyja a második világháborús francia ellenállás tizenéves hőse, a Becsületrend tulajdonosa. Iskoláit tucatnyi országban járta ki, így már gyermekként elsajátított tucatnyi verekedési stílust, amit aztán a kommandós kiképzés tökélyre fejlesztett – egészen a gyilkolás tudományáig. Leszerelése után úgy döntött, megismeri Észak-Amerikát, gyalogosan, stoppolva vagy autóbuszon – de mindig egyedül. Csomagja egy összecsukható fogkefe az ingzsebében. Ha végletesen lepusztult ruházata helyett újat kell vennie, a régi cuccot a szemétbe dobja. Úticélja mindig esetleges, amelyik város megtetszik neki, ott egy időre megáll. És – hiszen ezért krimi a krimi – mindig belebotlik egy bűnügybe. Jack jellemzően nem hagy beleszólni a munkájába, egymaga irányítja az eseményeket. A krimiirodalom hasonló alakjai általában magánnyomozók, akik gyakran nem a legjobb viszonyt ápolják a hivatalos rendőrséggel. Ezek archetípusai például Raymond Chandler és Ross Macdonald nyomozó hősei. Magányos farkas tehát Jack Reacher, még akkor is, ha a helyi rendőrség – miután „lekáderezték” – a segítségét kéri. Az is előfordul, hogy az elhagyott hadsereg hívja (vagy inkább rendeli) vissza egy-egy alkalomra. A Bosszúvágyban éppen az utóbbi eset fordul elő. A francia elnök ellen egy nyílt színen tartott beszéde közben merényletet kísérelnek meg, ami ugyan sikertelen, mert a nagykaliberű, mesterlövész puskából kilőtt lövedéktől megvédi az elnököt a különleges anyagú átlátszó védőpajzs. Ám a titkosszolgálatok pánikba esnek, már csak azért is, mert Európa a londoni G8-ra készül, vagyis a nyolc ország elnökének bármelyike lehet potenciális áldozat. A hihetetlen pontossággal célzott lövést ugyanis 1300 méterről adták le. A szakértők szerint erre a világon csak négy „szabadúszó” mesterlövész képes: egy orosz, egy izraeli, egy angol és egy amerikai, John Kott. Az utóbbit sajátos szálak fűzik Reacherhez, mivel egy súlyos bűncselekményért ő fogta el és ítéltette el 15 évi börtönre, ám onnan nemrég szabadult.

A teljes recenzió itt olvasható
bővebben ►
A Rögös út ajánlója az ekultúrán
Amióta a General Press Könyvkiadó új köntösbe öltöztette a Lee Child-sorozatát, mindig izgatottan várom, melyik regény is jelenik meg új, fekete borítóval az angol születésű, de Amerikában élő írótól. Ebben az évben nemcsak az akkor legfrissebb, Bosszúvágy című regényét tehettük fel a polcunkra, de két újrakiadást is. Az első, a Hiba nélkül, amelyben Jack Reacher megpróbálja megvédeni az Egyesült Államok frissen beiktatott alelnökét, ráadásul egy új, magyarul még nem olvasható novella kíséretében jelent meg. Nos, bár a Rögös út című regényt – sajnos – nem kíséri ilyen ínyencség, ez is mindenképpen érdemes az (újra)olvasásra. Talán Lee Child legizgalmasabb regénye, de véleményem szerint mindenképpen a legjobb három között a helye.


A teljes recenzió itt olvasható
bővebben ►
Jack Reacher 3:1 - három történet, egy bejegyzés
Csak egy lövés, 61 óra és Nincs visszaút - ahogy Gabó látja.

Lee Child neve mellé nemes egyszerűséggel került oda a krimikirály jelző. Vitathatatlan népszerű, olvassák, szeretik a könyveit. Az igazságnak győznie kell, még ha ehhez az út néha bizony kissé "rögös", nem a legtörvényesebb is. Az önálló történeteket a főhős neve fűzi össze. A hamarosan megjelenő 20. kötet már önmagában is csúcs, az eddig eladott 90 millió példány is önmagáért beszél! Nem véletlen figyeltek fel a filmesek is a sorozatra. A Csak egy lövésből már elkészült a mozifilm, a Nincs visszaút forgatása pedig hamarosan kezdetét veszi.

[...]

A teljes recenzió itt olvasható
bővebben ►
Megjelent a Rögös út
A Rögös út új formátumban ismét kapható!

Jack Reacher, az egykori katona épp egy New York-i kávézóteraszán üldögél, és egy dupla feketét kortyolgat, amikor véle t -lenül szemtanújává válik egy egészen hétköznapinak tűnő jelenetnek. Egy férfi beszáll a kocsijába, és elhajt. Bárki más számára ez egy említésre sem méltó történés lenne, Reacher azonban kiváló megfigyelő, és tudja, itt valami nincs rendjén. Nem sokkal később kiderül, neki volt igaza: egy elképesztő emberrablási ügybe keveredik. Az áldozat egy titkos katonai akciókat végre hajtó biztonsági cég dúsgazdag főnökének csodaszép, fiatal felesége és az asszony kislánya. Miután az emberrablók egyre több pénzt követelnek, és mind több furcsa, érthetetlen körülményre derül fény, Reacher úgy dönt, hogy saját nyomozásba kezd. Úgy érzi ugyanis, hogy senkit sem érdekel igazán a nő és a gyermek sorsa, csak őt… Lee Child regényének újbóli kiadásában a szerző közkedvelt, ön-törvényű hőse olyan játszmába keveredik, amelyben senki sem az, aminek látszik, és minden kimondott szó mögött rejtett szándékok és mélyre temetett titkok húzódnak.

Itt megrendelhető:
http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/sci-fi-fantasy-krimi/rogos-ut

bővebben ►
A Rögös út ajánlója - Diákönkormányzat
A General Press Kiadó újra megjelentette a már szinte megszerezhetetlen Lee Child regényt. A Rögös út dizájnja folytatja a Hiba nélkül és a Bosszúvágy című kötetekkel bemutatkozott új, modern, egységes megjelenést.A Rögös út a tizedik Jack Reacher regénye a szerzőnek. Magáról a sorozatról azt érdemes tudni, hogy a történetekben csak a főszereplő Jack Reacher személye az állandó. Minden egyes kötet, önálló történet, így a megjelenési sorrendtől függetlenül is olvasható.

A teljes recenzió itt olvasható
bővebben ►
Hogyan tölti Lee Child a vasárnapokat? - A New York Times beszámolója

A New York Times beszámolója arról, mivel tölti a vasárnapokat Lee Child.

A teljes cikk itt olvasható
bővebben ►
Az egyik dolog, amit imádok Lee Childban, hogy újra és újra átver - Gabó olvas
Ismerkedjünk meg Lee Child könyveivel, és állandó főhősével Jack Reacher-rel. Az író eddig 18 regényt írt és adott ki, amik idehaza is elérhetők. Jack Reacher személye köti össze a sorozatot, minden könyv egy újabb történet. A legfrissebb 19. kaland már a jövő héttől elérhető idehaza! Bosszúvágy címe ismét sokat sejtetően izgalmas. 1997-ben jelent meg az első könyv, amiben szerepel Jack Reacher, Elvarázsolt dollárok címmel. A könyv rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Jó indítás volt. Ez Magyarországon 1999-ben került az olvasókhoz. A General Press Kiadó azóta rendszeresen hozza nekünk az újabb krimiket, "Világsiker" sorozatukban jelentek meg a regények. Azonban mostantól új külsővel jelennek meg a könyvek és már nem a Világsikerek sorozatban, hanem a szerző nevével fémjelzett sorozatban.

Az egyik dolog, amit imádok Lee Child-ban, hogy újra és újra átver. Mikor már úgy gondolom, hogy tudom, mi történt, csinál egy mesteri fordulatot, és kiderül, hogy semmi nem úgy van, ahogyan gondoltam.
[...]

Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/02/jack-reacher-kalandjai.html
bővebben ►
"Reacher, egyedül a sötétben. A rögös úton." - Gabó olvas
A szerző nevével fémjelzett sorozat tizedik része jelent meg ismét, modern, új borítóval a General Press Kiadó jóvoltából. Az eddigi részek egyik legjobb története került új köntösben az olvasókhoz. Bevallom, Reacher az egyik kedvenc karakterem, három történetét nem olvastam még. Most először visz a sorozat Amerikán kívül, a megoldás miatt egészen Angliáig jutunk. A Jack Reacher rajongók tudják már, hősünk mindig belekeveredik valahogyan valamibe. Ez esetben egy ártatlan kávézás során lesz tudtán kívül fontos szemtanú. Reacher, a volt katonai rendőr nyugodt, higgadt természetű ember. Amikor megtudja, miért is lenne szükség az ő pontos megfigyelésére, elfogadja a felkínált lehetőséget, hogy segít megtalálni az egykori katona, Edward Lane elrabolt feleségét. Főleg, mert a nyolcéves kislánya is vele együtt tűnt el. Persze a honoráriumnak felajánlott egymillió dollár is nyomós érv, hogy magánnyomozó legyen.

A teljes recenzió itt olvasható
bővebben ►
Lee Childdal készült interjú a Magyar Narancsban

Jack Reachert Tom Cruise alakította a filmvásznon, de a legnagyobb alakításokra a regények lapjain kerül sor. 20 könyv, 90 millió eladott példány – a krimikirállyal beszélgettünk.
magyarnarancs.hu: Jack Reacher első történetét azután kezdte írni, hogy kirúgták a munkahelyéről, a tévéfilmeket és népszerű brit sorozatokat gyártó Granada Televisiontől. Megkísértette a gondolat, hogy regényíróként bosszút áll, és beleírja a könyveibe a főnökeit?
Lee Child: Nagyon is megkísértett, és elmondhatom, hogy örömmel engedtem a csábításnak. Bosszút is álltam a magam módján. Az igazgatótanács és a menedzsment tagjairól mintáztam az első tíz Reacher-könyv gonoszait. Édes bosszú volt, bevallom. magyarnarancs.hu: Csak ön ismert rájuk, vagy ők is magukra ismertek?
LC: A harmadik könyvem egyik karakterét Carl Allennek hívják. Csodálkoznék, ha a főnököm, aki lapátra tett, ne ismert volna magára a névben.
magyarnarancs.hu: És  nem terelték jogi útra a dolgot, hogy elejét vegyék a bosszúhadjáratának?
LC: Hallgattak, mint a sír. Meg is értem. Ha nagyon hangoskodnak, csak a saját elhibázott döntéseikre hívták volna fel a figyelmet. Érdekükben állt hallgatni. magyarnarancs.hu: Azért elég menő munkahely lehetett a Granada: az első munkanapján tényleg  Laurence Olivier-vel, Alec Guinness-szel, Ralph Richardsonnal és John Gielguddal ebédelt?  Kevés ilyen menza van a világon...
LC: Piknik volt, de nem a menzán, hanem kint, a szabadban, legalábbis ez volt a terv. Piknikkosárból szervírozott finomságok, és minden, ami csak kell. De mivel aznap esett, a stúdiópadlóra került a teríték. Soha rosszabb pikniket; volt pezsgő és egy csomó színésznagyság. És soha rosszabb belépőt a művészek világába!
magyarnarancs.hu: Hogy ment az istenekkel való piknikezés?
LC: Olajozottan. Az igazat megvallva, Laurence Olivier-t már ismertem. Korábban egy színháznál voltam mellékállásban, s ő volt ugyanitt egy teljes évadon át a vendégrendező. A többiekkel azonban a pikniken találkoztam először.
magyarnarancs.hu: Alec Guinnessben érezte a jedilovagot?
LC: Már leforgatták a Star Warst, de még nem mutatták be. Nem, nem tudtam, hogy egy jedivel piknikezek.

[...]

A teljes cikk itt olvasható>>

Forrás: Köves Gábor, Magyar Narancs Online, 2015. 04. 30.
bővebben ►
Bosszúvágy az ekultúrán
Félkézzel – szerintem Lee Child már így is tudna Reacher-történetet írni. A figura már tökéletesen körvonalazódott, a stílus megteremtődött – kezdődhetne a tömeggyártás. Az író azonban most, sikerei csúcsán sem elégszik meg a könnyebbik úttal. A most megjelent új Jack Reacher-regény, a Bosszúvágy legalább olyan egyedi és meglepő, mint az első volt.   Lee Child (eredeti nevén Jim Grant) angol születésű amerikai író 1997-ben, az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) című történetben teremtette meg állandó főhősét, a világcsavargó, sehová sem tartozó, mindenkiért harcoló egykori katonai rendőrt, aki sosem visz magával csomagot, sosem kötődik senkihez és semmihez – és mindig kideríti az igazságot. Ahogyan a Bosszúvágyban nevezik, „Sherlock Holmes hajléktalan kiadásban”.   Reachernek ezúttal ismét utánanyúl a katonaság: az egyik újságban apróhirdetésre lesz figyelmes, amely szerint „Jack Reacher hívja fel Rick Shoemakert.” Azonnal tudja, hogy ha a katonaságnak van pénze hirdetni az összes olyan lapban, ami valaha az ő kezébe kerülhetett, és külön katonai repülőgéppel várni őt az összes olyan támaszponton, ahol felbukkanhat, akkor tényleg nagy lehet a baj… Valaki rálőtt a francia elnökre: amerikai golyóval, ráadásul 1300 méterről. Azoknak a listája, akik ilyen találatra képesek, szánalmasan rövid: szerepel viszont rajta egy egykori mesterlövész, akit annak idején Reacher dugott rács mögé gyilkosságért. Az egykori rendőr tehát ismét nyomozhat: ki kell derítenie, hogy hol lehet John Kott, meg kell tudnia, ő követte-e el a merényletkísérletet, és ha igen, hogyan, s rá kell jönnie, mire készülhet most a gyilkos mesterlövész. Közben azonban egyáltalán nem világos, hogy a detektív vagy a céltábla szerepét osztották-e rá? Sőt, azt sem igazán tudni, kinek az érdekeit kellene védenie: a franciákét? Az Unióét? A G8-as országokét? Az USA-ét? Vagy az amerikai hadseregét? Ráadásul szép segítőtársáért, Nice-ért is aggódnia kell: a nő ugyanis pontosan annyi idős, mint Reacher egy munkatársa a múltban; Dominique Kohl, akivel brutálisan végzett Reacher egy esküdt ellensége. Márpedig most nem kevésbé bosszúálló ellenfél nyomába eredtek…

[...]

A teljes cikk itt olvasható>>
bővebben ►
Bosszúvágy ajánlója az elomagazin.com-on
Lee Childot nagyon sok krimit kedvelő ember szereti. A Jack Reacher nevű hősét logikusan szintén. Én azonban hozzáteszek még egy nevet: Gieler Gyöngyi, a fordító – mindig magas színvonalon dolgozik, és most így van.
A regény pedig nem okoz csalódást ezúttal sem. A különbség a tempó, merthogy a Bosszúvágyban inkább a gondolkodásé a főszerep. Természetesen úgy, hogy az olvasó is önkéntelenül agyal a miérteken, miközben roppant jól szórakozik Reacher legújabb kalandján. Merényletet követnek el a francia elnök ellen, ám a golyóálló üvegnek köszönhetően a politikus sértetlenül távozhat a helyszínről. Ám ami igencsak figyelemfelkeltő az eset kapcsán, az a távolság, ahonnan a lövést leadták. 1300 méter. Ilyen messziről ennyire pontosan csakis a legképzettebb mesterlövészek képesek találatot elérni. Őket pedig név szerint ismeri a titkosszolgálat, tehát gond nincs, meg kell nézni, melyiküknek állhatott érdekében, hogy eltegye láb alól a franciák első emberét. Természetesen Jack Reachert hívják, hogy segítsen az ügy megoldásában, mert az a látszat ellenére, nem is olyan egyszerű. Lee Child hőse pedig beleveti magát a munkába, és hamarosan rájön, hogy az igazi célpont nem a francia elnök volt, ő csupán mintegy próbalövés alanyául szolgált. Ettől a ponttól kezdve kapunk egy olyan szépen szövött cselekményt, amire csak kevesen képesek ilyen színvonalon, viszont Lee Child mindig. A kirakós egyes darabjai fokozatosan a helyükre kerülnek, a teljes kép pedig olyan, ami után egy krimirajongó mind a tíz ujját elégedetten nyalja meg.

Forrás: http://www.elomagazin.com/2015/03/konyvajanlo-lee-child-bosszuvagy/
bővebben ►
Holdponton a Hiba nélkül
Jack Reacher krimi, nem a legújabb része a sorozatnak, de minden benne van, amiért lehet szeretni a Reacher történeteket. Lee Child alakja, Jack Reacher a katonai rendőrségnél dolgozott, otthagyta a katonaságot és szinte eltűnt a hivatalos szervek figyelő szeme elől. De nem teljesen, mert ha kell, megtalálják, a katonaság sosem enged. Most is szükségük van rá. Az alelnök élete függ Reachertől. A titkosszolgálat különleges feladatra kéri fel, meg kell ölnie az alelnököt. Természetesen csak azt a módot kell megtalálnia, hogyan lehetne eltenni láb alól az alelnököt úgy, hogy közben a lehető legjobb módon vigyázzák a politikust. Reacher gyorsan átlát a szitán és rögtön tudja, valós problémával állnak szemben, nem csak próbáról van szó, az alelnök komoly veszélyben van, de hogy ki tör az életére nem tudni. A fenyegető leveleken csak egy nyomot hagynak, egy jól látható ujjlenyomatot. Reachernek meg kell küzdenie a múltjával is, az évekkel korábban elhunyt bátyja barátnője kéri fel a feladatra, Freolich irányítja az alelnököt védő csapatot. Reacher sem egyedül érkezik, korábbi munkatársát kéri fel segítségül Neagley személyében. Lee Child egy fura szerelmi háromszöget hozott létre, egy kérlelhetetlen férfival a középpontban, aki kinézetre nagyon hasonlít a bátyjára, akiért újra szerelembe tud esni Freolich és egy sérült lelkű társ, Neagley között. Reacher és Neagley korábban sosem érintették meg egymást, kezet sem fogtak, mint két munkatársnak akár illene, de mégis izzik körülöttük a levegő. Freolich meg nem tette túl magát egykori szerelmén, nem tudni, azért szereti Reachert, mert olyan, amilyen, vagy azért, mert annyira emlékezteti Joera, Jack bátyjára, akivel meghatározó időszakot töltött el.

[...]

Forrás: http://holdpont.hu/2015/03/szerda/content/lee-child-hiba-n%C3%A9lk%C3%BCl
bővebben ►
Gabó véleménye a Bosszúvágyról
"A történet kellően fordulatos és izgalmas, az akciók és a nyomozás egyaránt érdekesek. Mondhatnám a megszokott, fordulatos történet volt, kevéske politikai háttérrel. Még a szokásos sztereotípiák is csavarokkal megtűzdelve jelentek meg. Érdekes volt olvasni az elnököt védő "üvegfalról". A történet végül kerek egésszé állt össze. A végső leleplezés pedig tényleg meglepőre sikerült. Azt, hogy ki is az igazi célpont, nem nehéz kitalálni, mégis az odáig vezető út tartogat nem kevés meglepetést. A felbukkanó karakterek ezúttal is egyedire sikerültek, Jack mellett jók a történetben a többi ország ügynökeinek alakjai, míg Nice-vel ezúttal elkerülik az ágyat. Lee humora pedig megcsillan ezúttal is. Jack Reacher, mint magányos farkas nagyon is jó figura, életfelfogása eredeti. Ahogyan egyedül járja az országot, őrizve szabadságát nekem nagyon tetszik. Nincs háza, kocsija, címe, mégis remekül él és elboldogul a világban. Mai napig igyekszik betartani édesanyja nevelési elveit, lehetőleg új ruhában ne verekedj, de ha mégis, akkor ne veszíts"

Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/03/bosszuvagy.html
bővebben ►
Készül az új Jack Reacher-film!

Tom Cruise jelenleg Londonban forgatja a Mission: Impossible ötödik részét, és utána sem fog pihenni, mert rövid szünet után már az új Jack Reacher-filmben áll a kamerák elé. A Lee Child regényéből készült első Reacher-thriller majdnem 220 milliós összbevételt ért el 60 milliós költségvetés mellett, így törvényszerű, hogy elkészül a folytatás. Az alkotók biztosra mentek: megnézték, hogy Lee Child számos bűnregénye közül melyik a legnépszerűbb, és amikor kiderült, hogy magasan a Nincs visszaút vezet, mellette döntöttek. A Jack Reacher: Never Go Back forgatása akár már az idén megkezdődhet.

Forrás: http://mozinezo.hu/hirek/a-nincs-visszautbol-keszul-a-kovetkezo-jack-reacher-film.mozi

bővebben ►
Gabó véleménye a Hiba nélkülről

"Az újra megjelent, szép és csinos borítóba öltöztetett Hiba nélkül jelenleg a kedvenc történetem lett. Nyugodtan mondhatom, utalva a címre: hibátlan történet! Kerek és kidolgozott, izgalmas, semmi felesleges."


Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/03/hiba-nelkul.html
bővebben ►